Lacterende zeugen

Het stimuleren ven melkproductie bij zeugen

Een goede melkproductie bij zeugen is van essentieel belang voor de gezondheid en groei van pasgeboren biggen. Het stimuleren van de melkproductie bij zeugen is een belangrijke stap. Dit zorgt ervoor dat er voldoende voedzame melk beschikbaar is voor de biggen.

Verschillende dingen zorgen ervoor dat zeugen voldoende biest afgeven aan de biggen en maximaal melk produceren. Bijvoorbeeld een levendige darmflora. BioAktiv biedt de oplossing.

De rol van zeugenmelk tijdens de biggengroei

Zeugenmelk is rijk aan voedingsstoffen en antilichamen. Die zijn essentieel voor de groei en immuniteit van pasgeboren biggen. De eerste melk, bekend als varkens biest, is van bijzonder belang. Het voorziet de pasgeboren van immunoglobulinen die hen beschermen tegen ziekten.

Een goede melkproductie bij zeugen is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de biggen voldoende voeding en bescherming krijgen. Dit is met name belangrijk tijdens de eerste fase van hun leven.

Strategieën om de melkproductie van de zeug te stimuleren

  1. Voeding: Een uitgebalanceerd dieet is van vitaal belang voor het stimuleren van de melkproductie bij zeugen. Voedingsstoffen zoals eiwitten, energie, vitamines en mineralen moeten in de juiste verhoudingen aanwezig zijn om een goede melkproductie te ondersteunen.
  2. Hydratatie: Voldoende wateropname is essentieel voor een goede melkproductie. Zeugen moeten te allen tijde toegang hebben tot schoon en vers water, vooral tijdens de zoogperiode.
  3. Beheer van biggen: Een regelmatig zoogschema waarbij de biggen vaker bij de zeug worden gelaten, stimuleert de melkproductie. Regelmatige zogen stimuleert de hormonale respons die melkproductie bevordert.
  4. Gezondheidszorg: Zorgen voor de gezondheid van de zeug is van invloed op haar melkproductie. Regelmatige gezondheidscontroles en preventieve maatregelen zijn essentieel om mogelijke gezondheidsproblemen aan te pakken die de melkproductie kunnen beïnvloeden.

Impact op biggengroei

Een voldoende melkproductie bij zeugen heeft een directe invloed op de groei en ontwikkeling van biggen. Biggen die toegang hebben tot voldoende biest en melk van hun moeder vertonen over het algemeen betere groeiresultaten.

Ook hebben ze een sterkere immuniteit en een verbeterde overlevingskans. Biggengroei is van groot belang om verschillende redenen. Zowel economisch als voor het welzijn van het varken en de duurzaamheid van de veehouderij.

Spijsvertering van het varken

De spijsvertering van een varken is efficiënt, maar de melkproductie vereist extra energie en voedingsstoffen. De spijsvertering van een varken omvat meerdere organen en enzymen. Deze werken samen om voedsel te verteren en om de nuttige stoffen eruit te halen.

Het is essentieel om de energie-inname van zeugen te verhogen. Zo kan eraan de behoeften van zowel de zeug als de biggen te voldoen.

Wat bieden wij?

Een goede melkproductie bij zeugen is van groot belang voor de gezondheid en groei van pasgeboren biggen.

 Wij bieden: BioAktiv Salis-V en/of BioAktiv-V010.

Rondom het werpen is het mogelijk dat de melkproductie moeilijk op gang komt. Een hoge melkproductie is noodzakelijk om vitale biggen groot te brengen. Een geleidelijke voerovergang, voldoende vers drinkwater en het voorkomen van stress zijn belangrijke voorwaarden. Zo blijven voor zeugen voldoende biest geven aan de biggen en maximaal melk te produceren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de darmen optimaal werken. Een levendige darmflora zorgt namelijk voor een goede vertering waarbij alle essentiële voedingsstoffen opgenomen worden.

Roy Smets

Nog vragen?

Neem contact op met Roy Smets

info@topturn.nl
+31 (0)6 14 318 558

Created by LR Internet