Gespeende biggen

Nadat een big gespeend wordt van de zeug, komt de big in de gevoeligste fase van zijn leven. De scheiding van de moeder, de overgang naar ander voer en -in veel gevallen- een ander huisvesting en stalklimaat veroorzaken de nodige stress. We willen de zogeheten “speendip” voorkomen en een maximale groei van biggen realiseren. BioAktiv biedt de oplossing.

Het succesvol grootbrengen van biggen in de moderne varkenshouderij vereist constante aandacht voor verschillende aspecten van hun welzijn en gezondheid. Eén van de belangrijkste uitdagingen waar varkenshouders mee geconfronteerd worden, is de “speendip”.

De speendip is een periode waarin biggen een terugval in groei en gezondheid ervaren na het spenen. Spenen is het moment waarop ze van moedermelk worden overgezet naar vast voedsel. Om deze speendip het beste te voorkomen, zijn strategieën zoals correct voeren in de kraamstal, aandacht voor de eerste weken na spenen en begrip van de spijsvertering van varkens van groot belang.

De basis voor een sterke start

Een goede start begint al in de kraamstal. Moedermelk speelt een belangrijke rol bij het verstrekken van voedingsstoffen aan pasgeboren biggen. Het is van groot belang dat biggen voldoende tijd krijgen om te zogen en moedermelk op te nemen.

Bovendien kan het verstrekken van aanvullend voer aan drachtige zeugen helpen om de voedingsstatus van biggen te optimaliseren. Dit zal hun overgang naar vast voedsel makkelijker maken.

De speendip bij biggen

De overgang van moedermelk naar vast voedsel is een ingrijpende gebeurtenis voor biggen. Tijdens deze fase kunnen biggen kwetsbaar zijn voor groeivertraging, verlies van eetlust en zelfs ziekten. Of te wel: De speendip.

Om deze uitdaging aan te pakken, is het belangrijk om het juiste voedingsprogramma te gebruiken. Een programma dat is afgestemd op de behoeften van de biggen. Het geleidelijk aanbieden van voer in de kraamstal kan helpen om de overgang naar vast voedsel te vergemakkelijken.

Voer als sleutelfactor

De eerste weken na spenen zijn van sterk belang om het voorkomen van de speendip. Tijdens deze periode moeten biggen wennen aan vast voedsel. Ook moet hun spijsvertering aanpassen aan deze nieuwe bron van voedingsstoffen.

Het is belangrijk om voer te verstrekken dat gemakkelijk verteerbaar is en rijk is aan energie. Natuurlijk moeten er ook nuttige voedingsstoffen in zitten. Wateropname is net zo belangrijk om uitdroging te voorkomen en de voeropname te stimuleren.

De spijsvertering van het varken

Het spijsverteringssysteem van biggen is nog in ontwikkeling. Het kan daardoor gevoelig zijn voor abrupte veranderingen in het dieet. De overgang naar vast voer kan vergemakkelijkt worden. Dit door voer geleidelijk aan te passen en te zorgen voor een optimale balans van voedingsstoffen.

Voeropname van vleesvarkens

Het succesvol overwinnen van de speendip heeft niet alleen betrekking op de kraamstalperiode. Het strekt zich uit tot de fase van vleesvarkens. Het zorgen van een gezonde voeropname en groei gedurende het hele groeiproces is essentieel voor een winstgevende varkenshouderij. Het bieden van een uitgebalanceerd dieet en het bekijken van de voeropname van vleesvarkens kan bijdragen aan een stabiele groeicurve zonder schadelijke terugvallen.

Wat bieden wij?

BioaAktiv Salis-V en BioAktiv-V010. Nadat een big gespeend wordt van de zeug, komt de big in de gevoeligste fase van zijn leven. De scheiding van de moeder, de overgang naar ander voer en -in veel gevallen- een ander huisvesting en stalklimaat veroorzaken de nodige stress. We willen de zogeheten “speendip” voorkomen en een maximale groei van biggen realiseren.

Om de groei van een big te bevorderen is een optimale werking van maag en darmen essentieel. De gespeende big moet beschikken over een levendige darmflora. Een goede vertering zorgt er namelijk voor dat alle essentiële voedingsstoffen opgenomen worden en de big gezond blijft.

Roy Smets

Nog vragen?

Neem contact op met Roy Smets

info@topturn.nl
+31 (0)6 14 318 558

Created by LR Internet