Dragende zeugen

Aan het einde van de dracht en rondom de geboorte kunnen dragende zeugen last hebben van harde en vaste mest (keutels). Door het activeren van de aerobe bacteriën hebben de zeugen minder last van obstipatie en hierdoor een effectievere vertering van voedingstoffen. BioAktiv is de oplossing voor het activeren van deze aerobe bacteriën.

Een belangrijk onderdeel in de succesvolle zeugenhouderij is het beheer van de mestconsistentie bij zeugen. Dit vooral in de kraamstal. Droge mest bij zeugen kan problemen veroorzaken. Denk hierbij aan verminderde voeropname, spijsverteringsproblemen en verminderd welzijn. Het is belangrijk om te begrijpen waarom mest droog wordt en wat de gevolgen zijn. Maatregelen nemen is nodig om de gezondheid en productiviteit van de zeugen te beschermen.

Een probleem om aan te pakken

Droge mest bij zeugen kan een uitdaging vormen voor zowel de zeugen zelf als voor de varkenshouder. Vooral tijdens hun verblijf in de kraamstal. De mest van zeugen bestaat doorgaans uit goed gevormde keutels die voldoende vocht bevatten. Zo hebben ze een soepele passage door het spijsverteringsstelsel. Te droge mest kan leiden tot harde keutels die moeilijk door het darmkanaal kunnen bewegen. Dat kan op zijn beurt kan leiden tot verstopping van de darmen en spijsverteringsongemakken.

Spijsvertering van varkens

De spijsvertering van varkens, inclusief zeugen, is een lastig proces. Het is afhankelijk van de juiste balans tussen voeding, vochtopname en darmbewegingen. Wanneer zeugen niet voldoende vocht binnekrijgen, kan dit leiden tot de vorming van te droge mest. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende zaken. Denk hierbij aan onvoldoende drinkwateropname, vezelarm dieet of bepaalde voedingsstoffen die de darmmotiliteit verminderen.

Mestconsistentie in de kraamstal

Het voorkomen van droge mest bij zeugen begint met het nemen van maatregelen in de kraamstal. Het verstrekken van voldoende toegang tot vers en schoon drinkwater is van cruciaal belang. Zeugen hebben tijdens de lactatieperiode een verhoogde behoefte aan vocht. Dit is vanwege de melkproductie en het vochtverlies via zogen.

Het aanbieden van een vezelrijk dieet kan ook helpen om de darmgezondheid te ondersteunen. Daarmee wordt mestconsistentie verbetert.

Harde mest bij zeugen voorkomen

Het dieet van zeugen speelt een grote rol bij het voorkomen van harde mest. Door vezelrijk voer toe te voegen, zoals luzerne of andere bronnen van ruwe vezels, kunnen zeugen gestimuleerd worden om voldoende te kauwen en de darmbeweging te bevorderen. Bovendien kan het verdelen van de voerhoeveelheid over meerdere kleine maaltijden per dag helpen om de overname te verhogen en een gezondere spijsvertering te bevorderen.

Wat bieden wij?

Het handhaven van een gezonde mestconsistentie bij zeugen is van vitaal belang voor hun welzijn en productiviteit. Met name in de kraamstal. Droge mest kan leiden tot spijsverteringsproblemen en verminderde voeropname. Dit kan uiteindelijk de prestaties van de zeugen en de algehele varkenshouderij beïnvloeden. Door aandacht te besteden aan factoren zoals vochtopname, dieet en managementpraktijken kunnen varkenshouders droge mest effectief voorkomen en bijdragen aan gezondere en succesvollere zeugen. 

BioAktiv-V010 en BioAktiv Salis-V Aan het einde van de dracht en rondom de geboorte kunnen dragende zeugen last hebben van harde en vaste mest (keutels). Door het activeren van de aerobe (zuurstof minnende) bacteriën hebben de zeugen aanmerkelijk minder last van obstipatie (keutelige, harde mest) en hierdoor een effectievere vertering van voedingstoffen.

BioAktiv-V010 en BioAktiv Salis-V zorgt mede voor optimalisering van de spijsvertering, vitalere dieren, verbetering van de mestconsistentie, droge stallen en ga zo maar door! Het kan via het drinkwater en brijvoer toegediend worden.

Roy Smets

Nog vragen?

Neem contact op met Roy Smets

info@topturn.nl
+31 (0)6 14 318 558

Created by LR Internet